ارزش گذاری شرکت ها Company Valuation
از جمله خدمات قابل ارائه توسط تیم کارشناسان شرکت مشاور مالی و سرمایه گذاری بامداد قرن دانش انجام فرایند ارزش گذاری شرکت ها Company Valuation می باشد که با بهره گیری از آخرین و به روزترین روش ها و استانداردهای بین المللی انجام می گیرد. این روش ها و استانداردها هم اکنون توسط شرکت های معتبر اروپایی و آمریکایی مورد استفاده قرار می گیرد. بمنظور برآورد ارزش واقعی سرقفلی Goodwill، برند، داراییهای مشهود Tangible Assets و همچنین دارایی های نامشهود Intangible Assets شرکت خود می توانید با بامداد قرن دانش تماس بگیرید.
بسیاری مواقع صاحب یک کسب و کار نیاز دارد تا ارزش واقعی داراییهای Assets خود را بداند. بعنوان مثال درنظر بگیرید که یک شرکت با سابقه در حال ادغام با یک شرکت دیگر می باشد و یا اینکه یک سرمایه گذار در نظر دارد بخشی از سهام شرکتی را خریداری نماید و یا اینکه قرار است سهام شرکتی در بازار بورس عرضه شود و خیلی موارد دیگر که در آنها نیاز است ارزش واقعی داراییهای شرکت برآورد گردد.
کارخانه ای که از سال ها قبل تأسیس شده و دارای زمین و مستحدثات و ماشین آلات و تجهیزاتی است و مدت هاست که محصول تولید نموده و خدمات ارائه کرده است در حال حاضر دارای ارزش و اعتباری است که پارامترهای مختلفی در تعیین این ارزش تأثیرگذار می باشند. ممکن است شرکتی در طول سال های فعالیت خود توانسته باشد یک نام و نشان تجاری (برند و لوگو) محبوب و شناخته شده را در بین مصرف کنندگان نهایی محصولات خود ایجاد نماید که بخش عمده ای از ثبات و تداوم بازار مصرف محصولات این شرکت به لحاظ وجود این نام و نشان تجاری است. قیمت این نام و نشان تجاری و همچنین ارزش روز دارایی های این شرکت در صورت های مالی وجود ندارد و نمی توان به راحتی ارزش واقعی آنها را اعلام کرد بلکه برآورد ارزش واقعی این موارد صرفا با اجرای فرایند ارزش گذاری شرکت ها Company Valuation امکان پذیر خواهد بود.
در ادامه برخی از روش های ارزش گذاری شرکت ها بصورت کلی تشریح می گردد که البته اجرای کامل هریک از این روش ها دارای جزییات بسیار زیادی است و در واقع تخصص اصلی کارشناسان بامداد قرن دانش می باشد که می توانند فرایند ارزش گذاری را برای شرکت های مختلف بصورت کاملا استاندارد اجرا نمایند. همچنین انتخاب و استفاده از روش مناسب برای ارزش گذاری باتوجه به شرایط شرکت ها از دیدگاه قدمت، برند، حجم بازار، میزان داراییها، میزان فروش، سرمایه گذاری های انجام شده، طرح های آتی و برخی موارد دیگر و همچنین لحاظ نمودن شرایط و ویژگیهای متقاضیان خرید شرکت می باشد که در انتخاب نحوه قیمت گذاری تأثیرگذار است.
روش ارزش روز درآمد های آتی
درآمدهای آتی شرکت براساس طرح کسب و کار Business Plan که برای شرکت تدوین شده است قابل محاسبه و برآورد می باشد. میزان تولید و فروش، سهم بازار، هزینه های جاری و سرمایه ای و موارد دیگر در طرح کسب و کار شرکت پیش بینی می شود و از آن طریق می توان برآورد نمود که ارزش روز دارایی های شرکت چه میزان خواهد بود. کلیه دارایی های شرکت (مشهود و نامشهود) در نهایت می بایستی منتج به درآمد شوند و جریان درآمدی و سود خالص شرکت منعکس کننده ارزش واقعی داراییهای شرکت می باشد. براین اساس زمانی که بتوان براساس طرح کسب و کار شرکت میزان سود دهی سال های آتی را برای آن برآورد نمود، می توان با استفاده از استانداردهای محاسباتی و شاخص های مالی نظیر NPV مجموع ارزش روز داراییهای شرکت را برآورد نمود. در این روش نیاز می باشد که نرخ مورد انتظار از سرمایه گذاری Discount Rate و یا همان نرخ تنزیل برای متقاضی خرید سهام شرکت مشخص گردد. سود خالص پیش بینی شده شرکت برای سال های آتی و همچنین نرخ سود مورد انتظار از سرمایه گذاری (نرخ تنزیل) تعیین کننده ارزش روز داراییهای شرکت می باشد.
بطور معمول از این روش برای برآورد ارزش واقعی داراییهای شرکت استفاده می شود اما بدان شرط که طرح کسب و کار پیش بینی شده برای شرکت توسط متقاضی خرید شرکت مورد قبول باشد. چرا که می توان با زیاد نشان دادن میزان درآمد و سود دهی شرکت در سال های آتی، ارزش روز آن را بالا برآورد نمود. همچنین تعیین نرخ سود مورد انتظار سرمایه گذاری نیز پارامتر بسیار تأثیرگذاری در برآورد ارزش شرکت می باشد. براین اساس ازجمله موارد بسیار مهم در استفاده از این روش تدوین طرح کسب و کار Business Plan شرکت و همچنین تعیین نرخ سود مورد انتظار سرمایه گذاری می باشد.
روش استفاده از Benchmark
در کشورهایی که بازار بورس فعال و قابل اتکایی دارند و اطلاعات مالی اعلام شده توسط شرکت ها در آن، کاملا شفاف و به روز بوده و اعلام درآمد ها و هزینه ها و انتشار صورت های مالی بصورت اصولی و صحیح انجام می گیرد می توان اطلاعات بسیار مناسبی درخصوص صنایع مختلف را از بازار بورس استخراج نمود. در چنین بازارهایی می توان آمار واقعی فروش و درآمد خالص شرکت ها در صنایع مختلف را در طی سال های گذشته استخراج نمود. براساس این آمارها نرخ متوسط سود دهی در صنایع مختلف به دست می آید که بعنوان یک Benchmark برای ارزش گذاری شرکتی که مورد نظر است، استفاده می شود. این نرخ متوسط بصورت میانگین، عملکرد شرکت های مشابه را در طول سال های گذشته نشان می دهد که قطعا برخی از این شرکت ها به جهت مدیریت مناسب تر سود بالاتری کسب نموده اند و برخی نتوانسته اند سهم بازار مناسبی داشته باشند. زمانی که در برآورد نرخ متوسط سود دهی چندین شرکت فعال بورسی مورد استفاده قرار بگیرد، در برآورد ارزش واقعی شرکت ها تمامی شرایط حاکم برصنعت لحاظ خواهد شد و ارزش محاسبه شده صحیح تر خواهد بود.
در واقع نرخ متوسط سود دهی شرکت های بورسی در طی سال های گذشته نشان از متوسط ارزش واقعی شرکت هایی است که این سود دهی را ایجاد نموده اند و از این طریق می توان ارزش شرکت های مشابه را برآورد نمود.
برآورد دارایی های مشهود Tangible Assets
برخی مواقع شرکتی که فرایند ارزش گذاری روی آن انجام می شود دارای شرایط اقتصادی مناسبی نمی باشد و درواقع بازار عرضه محصولات خود را از دست داده و به نوعی ورشکست شده است. در این گونه از مواقع صرفا ارزش روز دارایی های مشهود شرکت برآورد می گردد. برای برآورد ارزش واقعی داراییها از کارشناسان رسمی دادگستری استفاده می شود که در این خصوص دارای گواهینامه معتبر بوده و برای برآورد دارایی ها آموزش های لازم را نیز دیده اند. ارزش زمین و مستحدثات، ماشین آلات و تجهیزات و سایر موارد براساس ارزش بازاری آنها برآورد می گردد. در این حالت ارزش برند و سرقفلی و سایر دارایی های نامشهود Intangible Assets لحاظ نمی گردد. ماشین آلات و تجهیزات و خطوط تولید نیز درصورتی که قابل استفاده باشند براساس ارزش دست دوم و درصورتی که از رده خارج شده باشند براساس ارزش اسقاط برآورد می گردند.
کشف قیمت از طریق بورس و مزایده Auction
زمانی که برای خرید و یا سهامدار شدن در شرکتی متقاضیان زیادی وجود داشته باشند می توان از طریق برگزاری مزایده جهت عرضه سهام ارزش واقعی شرکت را برآورد نمود. در این حالت معمولا بصورت بلوکی درصدی از سهام شرکت با اعلام قبلی در بورس عرضه و به پیشنهاد کننده بالاترین قیمت ارائه می گردد. پس از ارائه بلوک اول روند ارائه متوقف می شود تا برای چند روز خرید و فروش سهام شرکت قیمت واقعی آنرا مشخص نماید، پس از آن الباقی بخشی از سهام شرکت که مقرر است عرضه شود، براساس قیمت بدست آمده به متقاضیان در بورس ارائه می گردد. این روش مختص شرکت هایی می باشد که در نظر دارند سهام خود را از طریق بورس و یا مزایده واگذار نمایند و هر چقدر که ارزش و اعتبار شرکت در صنعت و بازار بیشتر باشد به تناسب آن متقاضیان بیشتری برای خرید سهام آن اقدام نموده و ارزش سهام شرکت افزایش خواهد داشت.
علاوه برروش های تشریح شده فوق، روش ها و متدهای دیگری نیز برای فرایند ارزش گذاری شرکت ها وجود دارد که کارشناسان بامداد قرن دانش با توجه به شرایط هر شرکتی، روش استاندارد و مناسب را جهت ارزش گذاری انتخاب و استفاده می نماید. جزییات محاسباتی و مبانی و مفروضات هریک از روش های ارزش گذاری زیاد می باشد که در این مقاله نمی توان به تمامی این موارد پرداخت. خواهشمند است درصورتی که در این زمینه سوالات و ابهاماتی دارید با ما در میان بگذارید، کارشناسان ما آماده ارائه هرگونه مشاوره و توضیحات برای فرایندهای ارزش گذاری شرکت ها می باشند.
Copy right © حقوق معنوی این مقالات برای بامداد قرن دانش محفوظ است و هرگونه کپی برداری و استفاده از این مطالب باذکر منبع بلامانع می باشد.